In Nederland kwamen woensdag twee grote beursfondsen met de kwartaalcijfers naar buiten: chipmachinefabrikant ASML en verfmaker AkzoNobel.

ASML heeft in het afgelopen kwartaal het orderboek haast zien verdubbelen.

De omzet van AkzoNobel steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 26 procent naar ruim 2,5 miljard euro.

Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven is weer begonnen. De komende weken publiceren tal van beursgenoteerde ondernemingen de halfjaarresultaten. In Nederland kwamen woensdag twee grote beursfondsen met de cijfers naar buiten: chipmachinefabrikant ASML en verfmaker AkzoNobel.

Veel bedrijven hadden het in het tweede kwartaal van 2020 extreem zwaar bij het uitbreken van de coronapandemie en de eerste lockdowns. Het is dan ook niet vreemd dat er in het afgelopen kwartaal op jaarbasis sterke verbetering is optreden. Maar beleggers kijken uiteraard ook naar de vooruitzichten voor de rest van 2021.

ASML: sterke ordergroei

 Chipmachinefabrikant ASML heeft in het afgelopen kwartaal het orderboek haast zien verdubbelen. Door de krapte op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen en dat bleek uit zo’n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

De komende tijd blijft die vraag nog wel hoog, stelt topman Peter Wennink. Niet alleen willen klanten de allernieuwste technologie hebben, maar ook de vraag naar wat minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot. ASML werkt daarom aan het verhogen van de verkopen met ongeveer een derde ten opzichte van vorig jaar.

De omzet kwam uit op 4 miljard euro, wat iets lager was dan in het eerste kwartaal, maar paste in de verwachtingen van ASML. Behalve chipmachines verkocht het bedrijf ook de nodige software-updates aan klanten. Daarmee kunnen die met hun bestaande machines de productiecapaciteit verbeteren.

Verder geeft ASML aan voor het eerst een nieuw model van zijn geavanceerde EUV-chipmachines aan klanten te hebben geleverd.

De vraag naar die chipmachines is ook groot, weet Wennink. "Voor die machines, die wij volwassen producten noemen, moet er echt een significante capaciteitsgroei zijn." De topman denkt aan meer dan 10 procent per jaar. De productie van EUV-machines gaat van 55 stuks per jaar dit jaar en volgend jaar, naar 60 in 2023. "We praten nu met onze toeleveranciers om dat mogelijk te maken."

Van alle verkopen is meer dan de helft winst voor ASML, al is dat wel voor belastingen en afschrijvingen. Uiteindelijk bleef er onder de streep een nettowinst van ruim 1 miljard euro over.

Dat geld steekt het bedrijf onder meer in een nieuw aandeleninkoopplan om de aandeelhouders te belonen. Daarvoor trekt ASML tot eind 2023 9 miljard euro uit. Het nog lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 6 miljard euro wordt dan voortijdig stopgezet. Daarvan had ASML al 5,2 miljard euro in eigen aandelen gestoken.

AkzoNobel berekent hogere grondstofkosten door in verfprijzen

 AkzoNobel heeft het afgelopen kwartaal fors meer omzet en winst geboekt. De verffabrikant profiteerde wereldwijd van een stijgende vraag naar verf.

De omzet van AkzoNobel steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 26 procent naar ruim 2,5 miljard euro. De nettowinst verdubbelde naar 261 miljoen euro. De stevige groei komt mede doordat de omzet een jaar eerder nog sterk onder druk stond van de coronacrisis. Toch steeg de omzet ook met 8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019, het jaar voor de coronapandemie.

Bij de cijferupdate voor het eerste kwartaal van dit jaar wees topman Thierry Vanlancker er al op dat de prijzen van grondstoffen stijgen. Die ontwikkeling zette zich in het tweede kwartaal door.

De hogere prijzen worden doorberekend en daardoor kan een pot verf van merken als Flexa en Sikkens duurder worden voor de consument. De prijzen stegen in het tweede kwartaal met 4,5 procent.

Een paar weken geleden werd bekend dat AkzoNobel de Colombiaanse branchegenoot Grupo Orbis heeft gekocht. Dat bedrijf is actief in tien landen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en op de Antillen. "Het zal ons tot een koploper maken in de Andes-regio en in Midden-Amerika, waar verschillende landen het komende decennium hoog op de mondiale groeiranglijst staan", aldus AkzoNobel. De overname wordt naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar afgerond.

Op 27 april is AkzoNobel begonnen met een eerder aangekondigde forse aandeleninkoop van 1 miljard euro. Aan het eind van het tweede kwartaal is daarvan 223 miljoen euro ingekocht.

LEES OOK: Nieuwe records op de beurzen, maar winnaars worden schaarser: dit zijn de kansen van het aandeel Disney